Εκτός σχεδίου δόμηση και Κλιματική Αλλαγή

Αναδημοσίευση | ΤΑ ΝΕΑ 15.11.2021

Τις τελευταίες βδομάδες είναι στο επίκεντρο η Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στην Γλασκώβη και όλοι αναμένουν τι θα περιέχει η τελική συμφωνία. Θα είναι μια συμφωνία τολμηρή ή «μία από τα ίδια».

Συγχρόνως γίνεται όλο και πιο έντονη η συζήτηση για τις «έξυπνες» και βιώσιμες πόλεις, και κατά πόσο είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμο να ζεις κανείς σε μια μεγάλη πόλη ή στην ύπαιθρο.

Η απάντηση δείχνει να είναι κάπου στην μέση, δηλαδή να ζεις σε μικρότερες και πιο βιώσιμες πόλεις. Ο ένας λόγος ότι είναι πιο ευέλικτες και εύκολα διαχειρίσιμες. Ο άλλος λόγος είναι ότι από την μία στις μεγάλες πόλεις η κατανάλωση ενέργειας για τα διαμερίσματα είναι μικρότερες από τις μονοκατοικίες στις μη αστικές περιοχές, αλλά από την άλλη η κατανάλωση για την μετακίνηση των κατοίκων εντός των μεγάλων πόλεων αυξάνεται συνεχώς. Στις πυκνοδομημένες περιοχές οι παρεμβάσεις βιώσιμης κινητικότητας είναι δύσκολες και τα κτίρια παλιά, ενώ στις μη αστικές περιοχές οι κάτοικοι βρίσκονται πιο κοντά στην φύση, με περισσότερο χώρο και έχουν ην δυνατότητα να υιοθετήσουν πιο εύκολα βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές.

Ας επιστρέψουμε όμως στο τι γίνεται στην Ελλάδα σε αυτές περιοχές. Αν εξαιρέσουμε τις πόλεις που έχουν από πολύ παλιά σχέδιο, οι επεκτάσεις τους καθυστερούν υπερβολικά, με αποτέλεσμα οι αυθαιρεσίες σε αυτές τις περιοχές, διαχρονικά, να είναι σε τέτοιο βαθμό, που να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να οριστεί άμεσα σαφές πλαίσιο δόμησης και ανάπτυξης. Η πίεση που δέχονται για οικιστική ανάπτυξη φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς, λόγω και της μεγάλης αύξησης των τιμών αγοράς κατοικίας στο κέντρο των πόλεων και ιδίως της Αθήνας.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να οριστικοποιηθεί το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για τον χωρικό σχεδιασμό του συνόλου της χώρας. Σε αυτή την διαδρομή τα εμπόδια είναι πολλά και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη ευελιξία και όχι αχρείαστη αυστηρότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η μη δυνατότητα δόμησης στα κατά παρέκκλιση αγροτεμάχια, πριν οριστεί σαφώς το πλαίσιο ανάπτυξης των περιοχών αυτών, θα οδηγήσει σε νέες αυθαιρεσίες και τεχνητή αύξηση των τιμών των κατοικιών. Μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο.

Είναι ανάγκη και περιβαλλοντικά ωφέλιμο, οι μη αστικές περιοχές να αναπτυχθούν οικιστικά σεβόμενοι πάντα τις δασικές περιοχές και την αγροτική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων όσο γίνεται συντομότερα.

Μιχάλης Καλογιαννάκης

Πρόεδρος ΠΣΔΑΤΜ (Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών)
Αντιπρόεδρος CLGE (Council of European Geodetic Surveyors)


 

 


Ο λογαριασμός του συλλόγου είναι στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR2101720800005080071615938.

Η ετήσια συνδρομή μελών είναι 10 ευρώ ή 5 ευρώ για τους συναδέλφους κάτω της 5ετίας.


 

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο


Προσφορά για προμήθεια ψηφιακών υπογραφών σε ΑΤΜ 


Οδηγίες Ψηφιακής Υπογραφής


 Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων

 

 

 



Τοποθέτηση Προέδρου ΠΣΔΑΤΜ για το σ.ν. "Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος."

 

 



 

 


 


 

Go to top