Τον Δεκέμβριο του 2015 εκδόθηκε το πρώτο εγχειρίδιο χρήσης και ορίστηκε περιορισμένος αριθμός πιλοτικών χρηστών οι οποίοι υποδείχθηκαν από τον σύλλογο μας.

Τον Μάη του 2016 ξεκίνησε η εκπαίδευση των χρηστών και τον Ιούλιο του ίδιο χρόνου ψηφίστηκε το άρθρο 40 του ν. 4409/2016 όπου προβλέπεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής. Τον ίδιο μήνα εκδόθηκε το σχέδιο των προδιαγραφών υποβολής και ορίστηκαν διαχειριστές για την πρόσβαση στην διαδικτυακή εφαρμοή ο συνάδελφος Μαχίκας και ο κ. Παναγιωτόπουλος. Οφείλω να πω ότι αν δεν υπήρχε ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν θα υλοποιούνταν αυτή η πρωτοβουλία. Είναι πραγματικά ένας από τους στυλοβάτες της.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησαν οι πιλοτικές εφαρμογές στο σύστημα, ενώ ξεκίνησαν και οι ημερίδες ανά την Ελλάδα για την ενημέρωση του κοινού. Τώρα αν δεν κάνω λάθος είναι η προτελευταία.

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Όσον αφορά την διαδικτυακή εφαρμογή οφείλω να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντική διότι αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που παρέχουν οι συνάδελφοι μηχανικοί, αλλά και το κράτος.

Συμβάλει στην ταχύτερη και ποιοτικότερη υποβολή των διαγραμμάτων που προσαρτώνται στα συμβόλαια.

Επιπροσθέτως για πρώτη φορά ότι υποβάλλεται είναι άμεσα επεξεργάσιμο από την αρμόδια υπηρεσία διότι τα ψηφιακά αρχεία έχουν και διανυσματική μορφή. Για τον λόγο αυτό θα μπορούσε να ήταν οδηγός για αλλαγές στο σύστημα καταγραφής των αυθαιρέτων.

Με τον τρόπο το κράτος μπορεί να εξοικονομήσει και πόρους.

Κλείνοντας με τα οφέλη αυτής της εφαρμογής, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην αύξηση της ασφάλειας και της διαφάνειας των συναλλαγών των ακινήτων.

 

ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής, ο ΠΣΔΑΤΜ έχει ξεκινήσει ήδη μια νέα πρωτοβουλία για την ποιοτικότερη καταγραφή των ακινήτων.

Δεν θα αναφερθώ στο ψηφιακό χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές που θα μπορούσε να αναπτύξει η ΕΚΧΑ ΑΕ με το ΤΕΕ. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Πρόεδρος και εγώ το αναφέρουμε.

Η νέα πρωτοβουλία είναι ο Διαπιστευμένος Μηχανικός για το Κτηματολόγιο.

Έχει θεσμοθετηθεί με το άρθρο 2 του ν. 4164/2013.

Εκκρεμεί όμως η αντίστοιχη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ήδη ο σύλλογος μας έχει συγκροτήσει επιτροπή και ελπίζουμε μέχρι το τέλους του έτους να έχουμε αποτελέσματα. Στην συνέχεια θα απαιτηθεί και αυτή η πρωτοβουλία να αγκαλιαστεί από το ΤΕΕ και την ΕΚΧΑ ΑΕ.

Σε τουλάχιστον 11 Ευρωπαϊκές χώρες είναι πραγματικότητα και αν όλα πάνε καλά θα είμαστε η 12η.

 

ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

Κλείνοντας τον χαιρετισμό, σε αυτή την συγκυρία δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε μια σημαντική αλλαγή που ετοιμάζετε.

Σήμερα θα διαπιστώσετε όλοι, τι άλματα μπορούν να γίνουν όταν οι επιστημονικοί φορείς και το κράτος συνεργάζονται. Όταν επιστημονικοί φορείς επιτελούν τον ρόλο που τους έχει δώσει η πολιτεία.

Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα να μην γίνετε μάρτυρες σε μια νομοθετική πρωτοβουλία που θέλει να αναλάβει μόνη της η κυβέρνηση σε αντίθεση με την θέση του ΤΕΕ και του ΠΣΔΑΤΜ. Χωρίς να κάνει τον παραμικρό διάλογο.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία θα μας πάει δεκαετίες πίσω και χωρίς να φανώ υπερβολικός θα είναι μια νέα περίπτωση τύπου «Επένδυση στο Ελληνικό». Πολύ χειρότερο ίσως διότι αφορά την ακίνητη περιουσία όλων των Ελλήνων, για την καταγραφή της οποίας ήδη έχουν πληρώσει ένα σωρό χρήματα. Για την οποία πληρώνουν καθημερινά με την μη κατάρτιση του Κτηματολογίου.

Η διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ σαφώς και έχει ευθύνη. Προ μηνών τους είχαμε προειδοποιήσει για το τι έρχεται, το τι θα γίνει. Ενημερώσαμε και τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Με την νέα ριζική αλλαγή, η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου θα σταματήσει και θα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ματαιωθεί.

Το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό της ΕΚΧΑ ΑΕ οδηγείται σε περαιτέρω απαξίωση, αντί να επιδιώκονται κινήσεις για την εξωστρέφεια του κράτους.

Χιλιάδες συνάδελφοι, κυρίως νεότεροι, που εργάζονται στους αναδόχους, με την καθυστέρηση ή ματαίωση του έργου θα χάσουν την δουλειά τους.

Περιμέναμε από τον Πρόεδρος της ΕΚΧΑ ΑΕ, όπως μας είπε πότε θα ανατεθούν οι μελέτες σύνταξης δασικών χαρτών, να μας πει και για τις μελέτες σύνταξης Κτηματολογίου που εκκρεμούν.

Επειδή εδώ βρίσκονται και στελέχη του Υπουργείου, τους καλούμε πριν προχωρήσουν, να στείλουν ένα μήνυμα στον Υπουργό.

Δεν μπορεί να παίζει άλλο με την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι μαθητευόμενος μάγος.

Πρέπει να τελειώνουμε με την σύνταξη του Κτηματολογίου, ώστε να ασχοληθούμε σοβαρά με το Λειτουργούν Κτηματολόγιο και τις εφαρμογές/προϊόντα που μπορούν να παραχθούν.

Σας ευχαριστώ


 

 


Ο λογαριασμός του συλλόγου είναι στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR2101720800005080071615938.

Η ετήσια συνδρομή μελών είναι 10 ευρώ ή 5 ευρώ για τους συναδέλφους κάτω της 5ετίας.


 

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο


Προσφορά για προμήθεια ψηφιακών υπογραφών σε ΑΤΜ 


Οδηγίες Ψηφιακής Υπογραφής


 Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων

 

 

 Τοποθέτηση Προέδρου ΠΣΔΑΤΜ για το σ.ν. "Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος."

 

  

 


 


 

Go to top