Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας περισυλλογής και απολογισμού της χρονιάς που περνάει. Θα επιχειρήσω και εγώ με την σειρά μου, στο 5ο τεύχος για φέτος του ενημερωτικού δελτίου, να κάνω ένα μικρό απολογισμό για το τι έγινε στον κλάδο μας την χρονιά αυτή.

Το 2016 έφερε σημαντικές εξελίξεις για το επάγγελμα μας, ενώ αρκετά ζητήματα έμειναν ανοικτά για το νέο χρόνο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να δυναμώσουμε ο καθένας προσωπικά, όσο και όπως μπορεί, το συλλογικό μας φορέα.


Ο ΠΣΔΑΤΜ ήταν αρκετά δραστήριος και η απόδειξη ότι έχει αποστείλει πάνω από 200 επιστολές σε δημόσιες υπηρεσίες. Συμμετείχε και στήριξε συνολικά δεκατέσσερις ημερίδες και συνέδρια, ενώ έκανε παρεμβάσεις σε όλες τις διαβουλεύσεις (συγκεκριμένα 9) νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούσαν το επάγγελμα μας. Επιπλέον το τέλος αυτής της χρονιάς μας βρίσκει με αναβαθμισμένη την ενημέρωση των μελών μας. Καθημερινά αποστέλλεται email για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο μας, ενώ αναβαθμίστηκε και η παρουσία του συλλόγου στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα η επίσημη ομάδα του συλλόγου στο facebook ξεπέρασε τα 1.600 μέλη, ενώ την σελίδα μας την επισκέπτονται περίπου 4.000 μοναδικοί χρήστες τον μήνα.

Πριν ξεκινήσω την σύντομη αναφορά των πεπραγμένων του 2016, θα ήθελα να σας ζητήσω την ενεργό μαζική συμμετοχή όλων, ώστε να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο σύλλογος. Επειδή δεν γίνονται όλα αυτόματα, σας καλώ να συμμετέχετε στις μόνιμες επιτροπές του συλλόγου, οι οποίες θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στην αρχή του χρόνου. Σας καλώ, επίσης, για ακόμα μια φορά, να καταβάλετε την ετήσια συνδρομή σας στον σύλλογο, ώστε υπάρχουν οι αναγκαίοι, για την λειτουργία του.

Την αρχή του χρόνου, λοιπόν, ο σύλλογος απέκτησε νέα διοίκηση, η οποία αμέσως ήρθε αντιμέτωπη με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την κατάργηση του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-13 και το διάλογο στο ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Επιπρόσθετα, υπήρξε και μία σημαντική εξέλιξη με την έκδοση της απόφασης 267 του ΣτΕ, την οποία περιμέναμε αρκετά χρόνια και απαγόρευσε σε όλους τους αποφοίτους ΤΕΙ να συντάσσουν τοπογραφικά διαγράμματα. Σε όλα τα παραπάνω ο σύλλογος σύσσωμος αντέδρασε δυναμικά, παρά το ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Η απόφαση, βέβαια, του ΣτΕ κοινοποιήθηκε σχεδόν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται σημαντικά αποτελέσματα.

Την άνοιξη, προκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, ενώ ο κλάδος μας αποχώρησε από το διάλογο που διεξήγαγε το ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να μην επέλθει καμία απόφαση επιβαρυντική για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα μας. Την ίδια περίοδο συμμετείχαμε στη διαβούλευση για τον κανονισμό πτήσεων για τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα, τις τεχνικές προδιαγραφές για την οριοθέτηση ρεμάτων και συναντηθήκαμε με τη διοίκηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. για ζητήματα πέραν των διαγωνισμών για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Στις αρχές του Ιουλίου διεξήχθη η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Συλλόγου στην Καβάλα, όπου και εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Δράσης της νέας Διοίκησης του συλλόγου.

Μετά το καλοκαίρι, και μέχρι το Δεκέμβρη, ο σύλλογος διοργάνωσε δύο σημαντικές εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία, την εσπερίδα για το Ασφαλιστικό των μηχανικών και η διημερίδα με θέμα «Μη επανδρωμένα Εναέρια Συστήματα (UAS) και Χαρτογράφηση. Ο σύγχρονος τρόπος αποτύπωσης, καταγραφής και τεκμηρίωσης». Πλέον όλες οι εκδηλώσεις του συλλόγου καλύπτονται με ζωντανή αναμετάδοση μέσω του διαδικτύου.

Επιπλέον συμμετείχαμε αδιαλείπτως στην διαβούλευση του νομοσχεδίου για το δομημένο περιβάλλον, ενώ υπήρξε δυναμική αντίδραση στις ανακοινώσεις του αν. υπουργού Τσιρώνη περί των αμοιβών των μηχανικών, αλλά και της συντονιστικής επιτροπής των συμβολαιογραφικών συλλόγων για τα εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα και το Κτηματολόγιο. Ο σύλλογος απέστειλε και αίτημα για την άρση του αποκλεισμού των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών από τις τάξεις Β και Γ των Ενεργειακών Επιθεωρητών για κτίρια και κτιριακές μονάδες.

Τέλος, σημαντική εξέλιξη ήταν η επαναφορά σε ισχύ της υπ' αρ. 1020517/7.7.3010 οδηγία της ΕΚΧΑ ΑΕ για τους περιορισμούς υπογραφής των εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών.

Ο μικρός αυτός απολογισμός είχε ως σκοπό να υπενθυμίσει του τι συνέβη στο επάγγελμα μας αυτή την χρονιά και να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι ένας δυναμικός σύλλογος είναι απαραίτητος για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μελών του. Η ενδυνάμωση του συλλόγου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συμμετοχή με κάθε τρόπο όλο και περισσότερων συναδέλφων. Την χρονιά αυτή αρκετοί νέοι συνάδελφοι έχουν αγκαλιάσει τον σύλλογο και αυτό δίνει, εκτός από δυναμική, και θάρρος σε όλους εμάς που βρισκόμαστε στην διοίκηση του.

Δυστυχώς λόγω περιορισμένου χώρου δεν ήταν δυνατό να γίνει ο απαραίτητος σχολιασμός, ο οποίος θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζει το καταστατικό του συλλόγου.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχηθώ, εκ μέρους του ΔΣ του ΠΣΔΑΤΜ,

 

Χαρούμενο και Δημιουργικό το Νέο Έτος,

με υγεία, ευτυχία και καλές δουλειές!

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, 

 

Μιχάλης Καλογιαννάκης

Προέδρος ΠΣΔΑΤΜ

 


Ο λογαριασμός του συλλόγου είναι στην Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR2101720800005080071615938.

Η ετήσια συνδρομή μελών είναι 10 ευρώ ή 5 ευρώ για τους συναδέλφους κάτω της 5ετίας.


 

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο


Προσφορά για προμήθεια ψηφιακών υπογραφών σε ΑΤΜ 


Οδηγίες Ψηφιακής Υπογραφής


 Ηλεκτρονική Υποβολή Διαγραμμάτων

 

 

 Τοποθέτηση Προέδρου ΠΣΔΑΤΜ για το σ.ν. "Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος."

 

  

 


 


 

Go to top